World Naked Bike Ride

 

Elders in de wereld is het al een traditie, zoals iedereen weet die wel eens in het internet snuffelt.

Amerika is traditioneel erg preuts, maar het publiek van Seattle staat enthousiast langs de kant tijdens de jaarlijkse optocht van gebodypainte fietsers.

In San Francisco heb je het jaarlijkse evenement Bay to Breakers. Niet op de fiets maar lopend. Sommige deelnemers dosten zich raar uit, en een paar jaar geleden waren er lopers die helemaal niet waren uitgedost. Dus niet Bay to Breakers maar Bare to Breakers. De politie meende te moeten ingrijpen, maar het enthousiaste publiek protesteerde daar zo fel tegen, dat het bloot nu gedoogd wordt.

In Zaragoza is het ook al een jaarlijkse traditie. Honderden blote fietsers die dwars door de stad rijden. Wie er bezwaar tegen maakt is een zeurpiet.

En dan is er de fotograaf Spencer Tunick. Hoe hij het klaarspeelt is me een raadsel, maar hij ziet kans honderden blote mensen midden in diverse steden bij elkaar op de foto te krijgen. En ik heb nooit gehoord dat de autoriteiten meenden te moeten ingrijpen.

Ik heb zelf nooit aan een van deze evenementen meegedaan. Het was me een beetje te ver weg. Maar men spreekt niet voor niets van *World* Naked Bike Ride. Dat betekent dat je op zoveel mogelijk plaatsen moet meedoen. En ziedaar, de organisatoren hebben Apeldoorn uitgekozen.

Organisatoren? Er zijn helemaal geen organisatoren. Het gebeurt gewoon. Dank zij het internet leg je makkelijk contacten, en ineens zijn de plannen daar.

Waarom doe je nou zoiets? Nou ja, we vinden het natuurlijk leuk! Sommigen zien er een demonstratie in tegen oorlog, tegen terrorisme, tegen energieverspilling, tegen de consumptiemaatschappij. Allemaal prima, maar ik zie het verband met bloot niet zo erg.

Ikzelf zie er een demonstratie in tegen de Victoriaanse preutsheid. Want er mag in Europa wel heel wat meer dan in Amerika, maar volmaakt is het nog niet.

Wij Europeanen zullen geen herrie maken als een juffrouw op televisie even wat bloot vel laat zien (zoals onlangs in Amerika gebeurde), maar we dragen nog altijd zwembroeken en we kruipen nog altijd in een hokje om ons te verkleden. Mijn dochter moest zich tijdens het schoolkamp op het strand verkleden, en klaagde toen over de belangstelling van de jongens. Daar zou ze geen last van hebben gehad als de school altijd alle kinderen tegelijk onder de douche zet, maar dat schijnt niet te mogen van sommige ouders. Of de school denkt dat de ouders het niet goedvinden.

Interessant is ook dat uit statistieken blijkt dat tieners van naturistische ouders lang niet zo snel zwanger worden als textielkinderen.

Voor mij is de World Naked Bike Ride een demonstratie dat het naakte lichaam heel decent is, en best gezien mag worden. Wie onverwacht een blote fietser ziet, zou daarvan niet meer verrast moeten zijn dan wanneer hij iemand op blote voeten ziet.

Vooral uit Christelijke hoek wordt tegen bloot gefulmineerd. Merkwaardig, want je hoeft maar een klein eindje van de Bijbel te lezen om te constateren dat God de mens niet met kleren heeft geschapen. En in de hele Bijbel staat nergens dat je je niet bloot in het openbaar mag vertonen. Hoe komt men eigenlijk op het idee dat Gods schepping indecent is? Ik heb overigens diverse zeer gelovige vrienden die naturist zijn, of althans geen bezwaar hebben tegen naturisme.

Tijdens de blote fietstocht wordt gewoon gefietst. We willen geen exhibitionisten zijn en we willen niet shockeren. Met seks heeft de tocht niets te maken. Mocht er een deelnemer zijn die zich daar niet aan houdt, dan verwacht ik dat de sociale controle van de andere deelnemers daar snel mee zal afrekenen.

Het gemeentebestuur van Apeldoorn, bij monde van wethouder Ober, is niet blij met onze actie. Ach, ik kan me wel voorstellen dat het gemeentebestuur enigszins overrompeld is, en principiŽle tegenstanders zullen er altijd zijn. Maar kijk eens in het buitenland. De WNBR is daar misschien ook officieel verboden, maar wordt er wel getolereerd. De eerste keer keken de autoriteiten er sceptisch tegenaan, maar toen ze merkten dat alles zonder incidenten verliep, besloten ze het verder maar goed te vinden.

Dat moet in Nederland ook kunnen. Apeldoorn, of ergens anders.

(Charon, 23 april 2004)

 

Links:

Yahoo-group "WorldNakedBikeRideNL"

Waar, wanneer, waarom ?

World Naked Bike Ride, de officiŽle website

Aanmelden voor de World Naked Bike Ride op 12 juni 2004 in Apeldoorn

Overzicht

Foto's van eerdere evenementen

Meer foto's

Naturisten Federatie Nederland

Persbericht van de NFN (Naturisten Federatie Nederland)

WNBR in het nieuws (nu.nl, 23 april 2004)

Gereformeerde fietsers vrezen nudisten (nu.nl, 3 juni 2004)

Volg de discussie over dit onderwerp in nl.naturisme

Een terugblik in tekst, foto's en video, op de eerste Nederlandse editie van de WNBR (19 juni 2004)

2005:

Fundraiser Calendar for the 2005 ride

WNBR Belgie

Yahoo-Group "World Naked Bike Ride Belgium"

 Home  Email